5 tips voor meer rust en balans in huis

Wat is er nou fijner dan iedere dag weer thuiskomen in een huis dat jou helpt te ontspannen en helemaal tot jezelf te laten komen? Onze woning heeft veel invloed op hoe we ons voelen. Je huis kan je energie geven, maar ook energie kosten. Bijvoorbeeld omdat er zich onnodig veel ballast in je woning bevindt. In deze blog vind je vijf tips voor meer rust en balans in huis.

Tip 1: begin bij jezelf

Zoals je huis is, zo ben jij en zoals jij bent zo is je huis, luidt een oud Chinees gezegde. Om een gevoel van thuis te ervaren is het belangrijk dat je woning een reflectie is van wie je bent. Er een bepaalde mate van identiteit verbonden is aan je interieur. Je huis is geen willekeurige plek. Het is de omgeving waar je thuiskomt, slaapt, liefhebt en misschien wel werkt.

Sta eens stil bij wat je huis doet voor jou. Brengt je woning rust, tevredenheid, of veroorzaakt het frustratie? Ga eens na waar dat door komt. Waar heb jij behoefte aan in huis en leven? Vaak helpt het wanneer we dit visualiseren. Pak tijdschriften erbij en begin eens met knippen en plakken. Maak een moodboard waarop jij afbeeldt waar jij blij van wordt en behoefte aan hebt.

Kijk vervolgens wat je voor je ziet. Zijn het warmere kleuren of misschien zie je interieurs met minder spullen die rust uitstralen. Je persoonlijke moodboard is de eerste stap in het creëeren van een interieur waar jij blij van wordt.

Tip 2: zorg voor comfort

Een comfortabel interieur werkt uitnodigend en straalt vanzelf meer rust uit. Werk daarom met natuurlijke materialen die verzachtend werken. Kies voor bijvoorbeeld voor hout, wol en linnen. Leg een mooi vloerkleed in de woonkamer en hang fijne gordijnen voor een gevoel van behaaglijkheid. Dat laatste is ook belangrijk voor je gevoel van privacy. Vooral ‘s avonds wil je in alle rust op de bank zitten. Wanneer iedereen bij je naar binnen kan kijken helpt dit niet te ontspannen.

Denk ook eens aan het effect van geuren of muziek. Deze elementen zijn bepalend voor de sfeer en kunnen kalmerend werken. Naast lavendel werken sandelhout en jasmijn ontspannend en zorgen ze voor meer rust in je hoofd. Zet daarbij een fijne playlist op en waan jezelf in een oase van rust.

rust-en-balans-in-huis

Tip 3: kies voor een rustgevend kleurenpalet

Kleuren hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Dit heb je vast ooit ervaren of eens over gelezen. Rood associeren we met agressie. Groen is verbonden aan de natuur en rustgevend werkt. Binnen Feng Shui zijn kleuren verbonden aan de vijf elementen. Ieder element (water, hout, vuur, aarde en metaal) brengt een eigen energie met zich mee. Ieder element, en dus iedere kleur, kan yin of yang zijn. Misschien ken je deze termen uit de yoga. Yin is rustgevend en keert naar binnen en beneden. Yang is energiek, verhoogt de hartslag en beweegt omhoog.

Wil je meer rust in huis? Kies dan voor yin kleuren zoals aardetinten en pastelkleuren. Zorg voor balans. Laat ook een beetje van die yang energie terugkomen in huis. Dit zorgt voor spanning en leven in de brouwerij. Net als een klein beetje peper in je eten, zorgt een pittige kleur of element ervoor dat het niet té eentonig wordt in huis.

tips-rust-in-huis

Tip 4: neem afscheid van onnodige ballast

Feng Shui draait om het principe “alles is energie”. Alles in huis draagt bepaalde informatie met zich. Denk bijvoorbeeld aan die lelijke vaas die je ooit van je tante hebt gekregen, of goedbedoelde (maar ongewenste) spullen die je van je moeder hebt gekregen. Iedere keer dat je die spullen ziet, associeer jij ze met iets negatiefs. Ze doen iets met jouw energie en hoe jij je voelt.

Denk ook aan kleding die eigenlijk te klein is, maar die je in je kast laat hangen. Hopende dat het ooit weer gaat passen. Iedere keer dat je het ziet denk je iets negatiefs over jezelf. Nergens voor nodig.

Blijf niet hangen in het verleden. Neem afscheid van spullen die je herinneren aan een minder fijne periode in je leven of spullen van je ex die nog steeds op zolder staan. Maak ruimte voor nieuwe energie.

Tip 5: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Naast het principe dat alles energie is en bepaalde informatie draagt, kun je opruimen ook zien als het weghalen van prikkels of “to-do’s”. Hoeveel rust ervaar je wanneer je in huis continue wordt herinnerd aan dingen die je nog moet doen: een wasmand die in de weg staat, pakketjes die moeten worden weggebracht, en noem maar op.

Onbewust kosten al deze reminders je energie. Het zijn namelijk prikkels die je brein moet verwerken. Ruim het op of zet het even uit het zicht zodat jij lekker ontspannen op de bank kan zitten en tot rust kan komen.

rust-en-balans-interieur-tips

Persoonlijk advies voor meer rust en balans in huis?

Rust in je huis, is rust in je hoofd. Ben jij toe aan een interieur dat je energie geeft en je iedere dag weer ondersteunt het beste uit jezelf te halen? Plan geheel vrijblijvend een discovery call. In 15 minuten inventariseren we je wensen en of mijn aanpak jou hierbij kan helpen.

Vorige
Vorige

Hoe richt je je (thuis)werkplek Feng Shui in?

Volgende
Volgende

Wat is Feng Shui?