Hoe maak je van je nieuwe huis een thuis?
Een nieuw huis, een frisse start. Er breekt een nieuwe fase aan. Daar kijk je naar uit, maar er komt ook veel op je af. Veel geregel, veel keuzes. Hoe zorg je dat alles mooi samenkomt en een geheel wordt? Hoe maak je van je nieuwe huis een echt thuis: een reflectie van wie jij bent en wil zijn? In deze blog deel ik 5 stappen voor het inrichten van je nieuwe woning.
1. Stel jezelf de juiste vragen
Een huis inrichten begint niet op Pinterest. Het begint ook niet in een tijdschrift of (web)winkel. Een nieuw huis inrichten begint bij jou: bij wie je bent en wil zijn. Ga er even voor zitten. Maak jezelf een lekkere kop thee of koffie en denk eens na over de volgende vragen:
Hoe zou je in de toekomst willen wonen? Welke gewoontes of activiteiten wil je thuis uitvoeren?
Hoe is je leven overdag vs. in de avond en weekenden? Waar wil je dat je woning je tot uitnodigt? Actie of ontspanning?
Van welke kleuren houd je, en van welke kleuren houd je niet? Tip: kijk eens in je kledingkast. In welke kleuren en materialen voel jij je fijn? Natuurlijke materialen en rustige tinten, of juist in prints en felle kleuren?
Heb je een voorkeur voor oude, klassieke meubels, of voor nieuw en modern design? Houd je van elegante interieurs of voel je je meer thuis in een landelijke omgeving?
Wat is je favoriete (online) interieurwinkel of Instagram profiel? Wat spreekt je aan?
Heb je een lievelingsplek waar jij je helemaal thuis voelt? Waarom is dat?
Maak een moodboard waarop je jouw antwoorden visualiseert. Het visualiseren van je voorkeuren geeft onder andere richting bij het kiezen van kleuren en materialen.
2. Wat neem je mee?
Nu dat je weet welke sfeer en stijl je neer gaat zetten, is het ook makkelijker om afscheid te nemen van de spullen die daar eigenlijk niet bij passen. Ben hierin kritisch. Niet alleen scheelt het een hoop gesjouw wanneer je keuzes maakt en opruimt, opruimen is ook een vorm van selfcare. Door afscheid te nemen van oude energie en oude ballast, maak je ruimte voor iets nieuws. Een nieuw huis betekent een schone lei.
Alles is energie, is waar het in Feng Shui om draait. Dat geldt ook voor items die jou eigenlijk niet meer happy maken, of niet meer bijdragen aan het interieur dat jij wil neerzetten. Heb je moeite met opruimen of afscheid nemen van spullen? Dan kan de KonMari methode (van de beroemde Marie Kondo) je wellicht op weg helpen. In de basis bestaat deze methode uit de volgende stappen:
Ruim op per categorie in plaats van per kamer.
Breng de hele categorie samen op één plaats en vraag jezelf bij ieder item af: ”Maakt dit item me blij?” (does it spark joy?) Vertrouw hierbij op je onderbuikgevoel. Vaak weet je het meteen.
Geef de items die je blij maken een plaatsje in je nieuwe huis. En berg de categorie zoveel mogelijk op één plek op. Dus alle boeken in één kast, alle kleding in één kast, alle gereedschap op één plek.
Ga slim om met de spullen die niet meegaan naar je nieuwe woning. Zet producten op Marktplaats om er geld aan terug te verdienen. Geef spullen weg aan mensen die er wél bij van worden, of doneer het aan een kringloopwinkel.
3. Optimale indeling
Voor je een winkel of webshop bezoekt, denk eerst eens na over de optimale indeling van de ruimte. Pak de plattegrond erbij, knip meubels uit op schaal en schuif met de meubels. In de eerste stap heb je jezelf vragen gesteld over je droomleven. Welke meubels of andere items heb je hierbij nodig?
Houd rekening met de stroom van levensenergie, Chi. Feng Shui betekent letterlijk “wind en water”. Stel je eens voor dat de energie als een rivier door je huis stroomt. Kan het water overal komen in de opstelling die jij voor ogen hebt? Of stagneert energie daar in hoeken waar het niet kan komen?
4. Claim je plek
Feng Shui begint bij je voordeur. Dat is de plek waar de levensenergie, de chi, je huis binnenkomt. Maak van die voordeur een krachtplek. Creëer een warm welkom voor zowel jezelf als bezoek. Zorg voor een werkende bel, naambordje en huisnummer en maak het pad naar de voordeur vrij. Claim je nieuwe plek en zorg dat de energie haar weg naar je huis vindt.
5. Blijf zorgdragen voor je huis
Je huis een thuis maken is een doorgaand proces. Jijzelf en je huis zijn continue in beweging. Neem zo nu en dan een moment om te reflecteren: waar wil je naartoe groeien en ondersteunt je huis je daar nog bij?
Vind jij het lastig je grens aan te geven en te bewaken? Heb je moeite met time-management? Deze zaken zijn in Feng Shui verbonden aan het element metaal. Metaal is het element dat helpt bij loslaten. Metaal geeft richting en houdt van organisatie. Neem afscheid van spullen op die jou niet langer dienen. Bijvoorbeeld herinneringen aan een verbroken relatie die op zolder liggen.
Neem af en toe een moment van reflectie en bezinning. Loop door je huis en merk op wat jou niet langer dient. Zo zorg je ervoor dat de energie in huis fris en voedend blijft.